DE WERKING VAN UV

Hieronder vindt u een korte uitleg ten aanzien van de werking van UV-licht.

U GOED VOELEN IN ALLE OPZICHTEN

De warme zonnestralen van de natuurlijke zon of kunstmatige zon (zonnebank) geven onze huid een mooie gezonde teint en brengen onze stofwisseling op gang, huid en organen worden gestimuleerd. Ook bepaalde ‘gelukshormonen’ worden geproduceerd; we voelen ons daardoor beter, aantrekkelijker en energieker. Een deel van de UV straling (de UV-B straling) in het zonlicht stimuleert de aanmaak van het belangrijke vitamine-D.

VERANTWOORD ZONNEN IS GOED

Uit wetenschappelijke hoek komen steeds meer geluiden dat zonnen gezond is. Om de positieve effecten van UV optimaal te benutten en de negatieve effecten te vermijden is het belangrijk op een gezonde en verantwoorde manier te zonnen. Zonnen in de natuurlijke zon of gebruik van een zonnebank heeft niet alleen tot doel het verkrijgen van een mooie bruine huid. Mensen gebruiken een zonnebank ook voor een betere doorbloeding van hun spieren en gewrichten, ter verbetering van hun huid, om zich te wapenen tegen een (opkomende) winterdepressie of gewoon om zich even over te geven aan de zonnewarmte. Zonlicht heeft namelijk, in gezonde doses, veel positieve effecten op je gezondheid en je gemoed. In de eerste plaats voel je je natuurlijk aantrekkelijk, behaaglijk en ontspannen door de warmte van de zon of zonnebank. Zonnen biedt echter meer voordelen:

BETERE DOORBLOEDING

Een of twee keer per week een kleine dosis zonlicht (van zon of zonnebank) stimuleert een groot aantal lichaamsprocessen: zowel de doorbloeding van de huid en spieren als verschillende klierfuncties worden aanzienlijk verbeterd.

EEN VERHOOGDE WEERSTAND

Langdurige stresssituaties ondermijnen je gezondheid. Zonnen ontspant. De warmte heeft een rustgevende invloed. Door regelmatig te ontspannen, ben je minder vatbaar voor virussen en andere ziektes.

VITAMINE D

Ook is zonlicht verantwoordelijk voor de aanmaak van vitamine D. Steeds meer komt wetenschappelijk vast te staan dat deze vitamine niet alleen onmisbaar is voor sterke botten maar ook de kans op borst en prostaatkanker, multiple sclerose, psoriasisachtige aandoeningen en depressies kan helpen voorkomen.

ANTI-WINTERDEPRESSIE

Veel mensen hebben last van winterdepressies. Vooral als je van nature een donkere huidkleur hebt, kun je last hebben van het gebrek aan zon in ons Nederlandse klimaat. Een wekelijks zonnebezoek kan dan helpen. Onder invloed van uv-licht wordt er namelijk endorfine (ook wel het gelukshormoon genoemd) aangemaakt in je hersenen. Dit hormoon verbetert je humeur en geeft je een gevoel van geluk.

BRUININGSPROCES

De huid heeft twee mechanismen om zich tegen overmatige ultraviolette straling te wapenen: bruining en huidverdikking. Deze beide biologische processen vinden uitsluitend plaats in de opperhuid en zijn hetzelfde bij de natuurlijke zon als bij de kunstmatige zon (zonnebank). Hiermee bouwen we onze eigen beschermingsfactor op. Elke huid bevat pigmentcellen (melanocyten), die de (bruine) pigmentkorrels (melanine) aanmaken onder invloed van UV-A- en UV-B-straling. Het aantal pigmentcellen is bij iedereen hetzelfde, of men nu een lichte of een donkere huid heeft. Het vermogen van deze cellen om pigment te maken is echter verschillend. Bij donkere mensen worden meer en grotere pigmentkorrels gevormd dan bij mensen met een blanke huid.

Door herhaling van dit proces wordt de hele (opper-) huid langzaam gevuld met dat pigment, het bruiningsproces. Het zal duidelijk zijn dat dit zijn tijd nodig heeft. Men spreekt dan ook wel eens van vertraagde pigmentatie. Dit laatste gebeurd vooral onder invloed van UV-B. De UV-A, die geen enkele bescherming biedt, is verantwoordelijk voor de directe pigmentatie. Zij treedt direct op na de zonnebanken, maar is ook binnen enkele uren verdwenen.

UV in huid

Indringdiepte van verschillende soorten straling
Afhankelijk van uw huidtype moeten er, bij overmatige blootstelling aan het natuurlijke zonlicht (zoals tijdens uw vakantie), dus aanvullende beschermende maatregelen worden genomen, zoals het gebruik van een zonnebrandcreme met een bepaalde beschermingsfactor.

De huid laten wennen aan de zon wil zeggen ervoor zorgen dat de huid, door middel van bruinkleuring en verdikking, enige natuurlijke bescherming opbouwt tegen verbranding Dan kan uw huid wat langer in de natuurlijke zon vooraleer zonnebrand zal optreden.