ZONNEBANKLAMPEN INFO

Let op: in onze webshop kunt u geen (losse) zonnebanklampen bestellen. Wel kunt u er voor kiezen om de lampen van uw zonnebank of zonnehemel te laten vervangen door een erkend Hapro service monteur. Indien u een offerte wenst te ontvangen voor het vervangen van de lampen door een van onze erkende Hapro monteurs stuurt u dan een mail aan onze klantenservice. Wij streven er naar om u binnen 24 uur van een offerte op maat te voorzien.

Hieronder vindt u algemene informatie over zonnebanklampen. 

MAXLIGHT; Maximaal licht, maximaal bruin

In Hapro zonnebanken worden uitsluitend hoogwaardige Maxlight lampen gemonteerd. De Maxlight lampen range is ontwikkeld in samenwerking met gerenommeerde lampenfabrikanten. Maxlight lampen zijn kwalitatief, veilig en bovendien specifiek getest voor het gebruik in combinatie met Hapro producten.

VErschillende zonnebanklampen

Zonnebank lampen zijn er in verschillende (lengte)maten en met of zonder geïntegreerde gezichtsbruiner. De lengte van de meest voorkomende zonnelamp is 176 cm (men spreekt van 1,8M) met een wattage van 100. Hier is ook de meeste keuze in. Er zijn daarnaast ook nog zonnebank lampen met de afmeting 30cm, 50cm (de zogeheten spagheti lampen), 150cm en 190cm in diverse vermogens leverbaar voor particuliere zonnebanken. Als lengte en wattage overeenkomen, kan een zonnebanklamp zonder technische problemen vervangen worden door een zonnebanklamp van een ander merk of type. Let er wel op dat bruiningstijden mede afhankelijk zijn van het type lamp en daarom gewijzigd kunnen zijn. Ook de UV-klasse van het apparaat kan gewijzigd zijn.

LEVENSDUUR VAN ZONNEBANKLAMPEN

De opgegeven levensduur van standaard zonnebanklampen is meestal 500 uur. Voor speciale en professionele zonnebanklampen kan de levensduur 800-1000 branduren zijn. De werkelijke levenduur van een zonnebanklamp wordt o.a. bepaald door de koeling van de zonnebank en lampen en de werking van de starters van de zonnebank. Gedurende de levensduur van een bruiningslamp neemt de sterkte geleidelijk af.

UV-klasse van zonnebanken en de Europese 0,3-norm

Wanneer een fabrikant een zonnebank op de markt brengt, dan moet die aan een aantal strenge eisen voldoen. Eén van deze eisen is dat een zonnebank voor particulier gebruik aan UV-klasse 3 voldoet. Natuurlijk voldoen al onze Hapro zonnebanken aan de aller strengste eisen, dus ook aan de eisen met betrekking tot de output van de lampen. Wanneer een particulier daarna besluit sterkere zonnebanklampen te monteren in de zonnebank dan kan het zijn dat het apparaat niet meer voldoet aan de UV-klasse 3 eis. De zogeheten ‘0,3-norm’ die sinds medio 2007 in Nederland van kracht is, wordt gecontroleerd en gehandhaafd door de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Deze norm is in opdracht van de Europese Unie opgesteld door een brede wetenschappelijke commissie, Scientific Committee on Consumer Products (SCCP). De norm stelt onder meer dat zonnebanken niet meer straling mogen afgeven dan 0,3 W/m2, oftewel: de kracht van de zon op de stranden van de Middellandse Zee rond het middaguur. Apparaten voor thuisgebruik zijn UV-3 type apparaten. UV-3-type apparaten vallen altijd ruim binnen de 0,3 norm, mits originele of gelijkwaardige lampen worden gebruikt. Een 0,3 certificaat wordt nooit bij lampen gegeven, maar bij een voor exploitatie bedoelde professionele zonnebank.

Prestatie van de zonnebanklampen

De prestatie van een zonnehemel of zonnebank is van veel factoren (buiten de zonnebanklampen natuurlijk) afhankelijk. De temperatuur van de bruiningslampen is erg belangrijk. Een evenwichtig gekoeld apparaat presteert beter als een apparaat wat te warm wordt of te koud blijft. De kwaliteit en vorm van de reflector van de zonnebank (bij non-reflector lampen) is ook erg belangrijk Alle particuliere apparaten behalve de Hapro Onyx en het semi-professionele apparaat Hapro Proline zijn uitgerust met een kwalitatief hoogwaardige reflectorplaat en non-reflector lampen. Een gewone bruiningslamp geeft licht aan alle kanten en het is dus belangrijk dat er zoveel mogelijk licht naar de juiste kant wordt gereflecteerd. In reflectormateriaal zit veel kwaliteitsverschil. De afscherming van de lampen door de acrylplaat is ook zo’n factor die een rol speelt. Ook hier zijn weer verschillende kwaliteiten en diktes toegepast. Hoe goed de kwaliteit ook is, een afscherming van acryl houdt minimaal 15% UV tegen.

Reflectorlampen

Zijn zonnebank-TL-lampen met een ingebouwde reflector. Deze zonnebanklampen worden vooral toegepast in professionele zonnebanken, maar bij Hapro zitten ze standaard in de Hapro Onyx en het semi-professionele appartaat Hapro Proline. Het voordeel van deze lampen is dat ze aan een zijde met bijna dubbele intensiteit UV-licht uitstralen en daardoor geen reflectorplaat nodig hebben in de zonnebank. Deze lampen zijn alleen maar zinvol indien een zonnebank geen eigen reflector bevat en/of de zonnebanklampen heel erg dicht tegen elkaar aan gemonteerd zitten. (<1,5cm tussenruimte)

Snelbruiners en snelbruinlampen

Een veel gevraagde lamp is de snelbruinlamp of snelbruiner. Wat is eigenlijk een snelbruiner? Er bestaat namelijk geen vaste omschrijving van het begrip “snelbruiner”. Het woord wordt erg veel gebruikt, omdat het dikwijls precies is wat de zonnebankgebruiker horen wil. In werkelijkheid is de snelheid van bruin worden afhankelijk van het huidtype van de persoon die bruin wil worden. Dit is niet te forceren met welke lamp dan ook! Het is natuurlijk wel zo dat met sterke zonnebanklampen de tijdsduur onder de zonnehemel of op de zonnebank ingekort moet worden, maar dat op het eind van de week meer resultaat verwacht kan worden met snelbruiners is een misverstand. Mits de bruiningstijden ook werkelijk worden aangepast is een “snelbruiner niet ongezonder als een standaard zonnebanklamp”, wel is hij daardoor energiezuiniger en gaat een stuk langer mee.

HPA-lampen

Dit zijn hoge druk gasontladingslampen. Deze kleine HPA-lamp wordt gebruikt in de bekende inklapbare apparaten, zoals de Philips Sunmobile HP8540, nu Hapro MobileSun HP 8540 en de Philips Innergize HP8550 en HP 85658, nu de Hapro Innergize HP8550 en HP 8565. Maar deze worden ook in een gezichtsbruiner van een zonnebank gebruikt. De eigenschappen van deze HPA lampen zijn behoorlijk anders als die van de zonnebank-TL. HPA-lampen worden veel heter, en mogen NOOIT gebruikt worden zonder speciale filters. Deze “glazen”filters zorgen er over het algemeen voor, dat de grote hoeveelheid UV-B stralen en zichtbaar licht er voor een flink deel worden uitgehaald. In tegenstelling tot zonnebank-TL-lampen mogen HPA-lampen ook niet met de blote hand worden aangeraakt. De levensduur van deze lampen is meestal 500-750 uur. Wattages lopen uiteen van 250 tot 2000W, maar 400W is het meest voorkomend.

Maxlight starters

Naast het brede, kwalitatief hoogwaardige assortiment aan lampen heeft Hapro ook een specifieke, kwalitatief hoogwaardige Maxlight starter ontwikkeld, deze samen vormen een perfecte combinatie. Starters dienen ervoor om zonnebank-TL-lampen te ontsteken. Een starter is als het ware een schakelaar. Als dit schakelen snel en zonder haperen gebeurt, gaat dit bijna niet ten koste van de levensduur van een zonnebank-TL-lamp. Als een starter versleten of kapot is, kan een bruiningslamp niet aan gaan, gaan knipperen of aan de uiteinden opgloeien. De laatste twee zijn rampzalig voor de levensduur van de lamp. De Maxlight starter is bovendien universeel en toepasbaar bij alle lampen in de sterkten van 80 Watt tot en met 180 Watt.