VEELGESTELDE VRAGEN

Op deze pagina beantwoorden we de meest voorkomende vragen op het gebied van bruining. Als u zich aan onderstaande adviezen houdt, kunt u optimaal van de zon en uw zonnebank genieten.

Meer informatie? Vraag het onze klantenservice >
 

Algemeen

 • Bekijk op de huidtypen tabel welk huidtype u heeft en bepaal aan de hand daarvan uw bruiningstijd.
 • Verwijderen van sieraden, cosmetica en parfum.
 • In sommige medicijnen en schoonheidsproducten komen stoffen voor die, in combinatie met zonnebaden, ongewenste reacties kunnen oproepen. Ook andere stoffen hebben soms een soortgelijk effect.In uw gebruiksaanwijzing treft u een opsomming aan van een aantal stoffen die kunnen reageren met UV-stralen. Raadpleeg eerst deze lijst alvorens u gaat zonnen.

Nee, verlaag de bruiningstijd met 20% gedurende 50 uur dat de nieuwe zonnebank gebruikt wordt.Gedurende de eerst 50 uur gebruiken de lampen niet de normale 100% energie maar 120% energie Na deze 50 uur nemen de lampen de normale capaciteit van 100% tot 80% aan.

Zowel bij het zonnen in de natuurlijke zon, als bij het zonnebaden onder een zonnebank, doet u er goed aan het rustig op te bouwen. Op deze manier kan uw huid zelf bescherming opbouwen en voorkomt u zonnebrand. Bij uw Hapro zonnebank wordt een uitgebreide gebruiksaanwijzing geleverd, waarin u onder andere een bruinings-tabelper type zonnebank in terug kunt vinden. Houdt u ten alle tijden aan de voor uw huidtype aanbevolen bruiningstijden.

Tijdens het zonnen worden uw huidcellen aangespoord om pigment te produceren. Dit gebeurt om het weefsel dat direct onder de huid ligt te beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling. Pigmentcellen maken het kleurende melanine aan: een stof die de huidcellen beschermt tegen verbranding. Het bovenste laagje van de huid wordt dikker en kleurt bruin. Hoe sterker de huid van nature is gepigmenteerd, hoe beter deze bestand is tegen de inwerking van ultraviolet licht. Het huidtype bepaalt dus hoe lang u van de zon kunt genieten zonder te verbranden.

Dit zal in de regel alleen het geval zijn als u gebruik maakt van een zonnecombinatie (bank en hemel). Het betreft zogenoemde drukvlekken, die ontstaan doordat de huid op bepaalde punten, onder het gewicht van het lichaam, tegen het acryl wordt gedrukt. Het bloed wordt op deze punten weggedrukt en er kan geen zuurstof bij de huid komen. Dit belemmert de bruining. Om dit te vermijden kunt u tijdens het bruinen af en toe van positie veranderen, zodat niet de gehele tijd dezelfde punten worden belast.

Voor het onderhoud van uw bruine teint heeft u 2 à 3 sessies per week nodig.

UV-straling is schadelijk voor het blote oog daarom raden wij het lezen op de zonnebank sterk af. Wij adviseren iedereen een speciaal UV-brilletje op te zetten tijdens een zonnebankkuur en niet met onbeschermde ogen in de lampen te kijken.

Nee, de zonnebank is juist bedoeld om naast het bruinen, ook heerlijk te ontspannen. De zonnebank gaat automatisch uit als de ingestelde tijdsduur verstreken is. Hierdoor hoeft u niet bang te zijn voor zonnebrand.

Het zonlicht dat het aardoppervlak bereikt heeft tijdens de reis door de stratosfeer en atmosfeer enige verandering van samenstelling ondergaan. Zo filtert de ozonlaag een deel van de schadelijkste UV-straling weg. Het UV-C wordt helemaal weg gefilterd en een deel van het UV-B; het UV-A blijft nagenoeg onveranderd. Voor het ontvangen van zonnestraling op aarde is nog een groot aantal andere factoren van invloed: het jaargetijde, de plaats op aarde, de hoogte t.o.v. de zeespiegel, het tijdstip van de dag, plaatselijke weersomstandigheden, de mate van luchtvervuiling en reflectiewerking van bijvoorbeeld strand, water of sneeuw. Door deze factoren bereikt ons elke dag van het jaar een verschillende dosis UV-straling. Zo bezien is de zon een nogal onbetrouwbare bruiningsbron die bovendien niet over een timer beschikt. Op een zonnebank is de blootstelling aan UV-straling nauwkeurig te doseren en bovendien spelen vertekenende factoren hier geen rol. De lampen van de zonnebank zenden UV-straling uit die niet onderdoet voor de straling van de natuurlijke zon, met dien verstande dat het percentage UV-B en UV-A bij bruiningsapparatuur van tevoren is vastgesteld. Bovendien is de zontijd in te stellen zodat u nooit meer straling krijgt dan gewenst is.

De lampen van de zonnebank bevatten een gering percentage UV-B en een groter percentage UV-A. Hierdoor reageert de huid op precies dezelfde manier als in de buitenlucht, namelijk door bruin te worden én zich te verdikken. Er is geen verschil tussen het bruin verkregen op de zonnebank of in de buitenlucht: het pigmentatieproces voltrekt zich op exact dezelfde wijze. De kleur “zonnebankbruin” bestaat dus niet! De bruine teint die je hebt opgebouwd op de zonnebank zal ook net zolang meegaan als het bruin verkregen in de buitenlucht.

Wij adviseren niet vlak voor een bruining sessie te douchen of baden met zeep, omdat zeep de natuurlijke huidvetten aantast. Ga ook niet onafgedroogd op de zonnebank liggen. Douchen na het zonnen is geen enkel probleem. Mensen die denken dat hun bruin eraf spoelt, kunnen wij geruststellen – dat mooie bruin blijft zitten waar het zit!

Schoonmaken

 • Verwijder altijd de stekker uit het stopcontact voordat u begint met het schoonmaken van de zonnebank.Maak de kap schoon met een vochtige doek. Gebruik voor dit onderdeel nooit een schoonmaakmiddel dat bestaat uit alcohol.
 • De lampen kunnen schoongemaakt worden door de acrylplaat te verwijderen. Met een stofdoek kunt u de lampen schoonmaken.
 • De acrylplaat kan met een speciale acryl reiniger schoongemaakt worden. Maak de acrylplaat nooit schoon met een reinigingsmiddel dat bestaat uit alcohol. Alcohol verwijdert namelijk de UV transparantie van de acrylplaat en veroorzaakt barsten.

Cosmetica

Zonnecosmetica voor het bruinen is niet noodzakelijk. Een goede verzorgende bodylotion na het bruinen is sterk aan te bevelen tegen het uitdrogen van de huid.

Voor en na het zonnen heeft uw huid behoefte aan extra verzorging. Een goede voorbereiding is het halve werk. Met een scrub beurt verwijdert u de dode huidcellen en wordt uw huid weer mooi egaal. Na het zonnen brengt u een bodycrème of milk aan, die de huid soepel en zacht houdt.

De combinatie van ultraviolet licht en cosmetica, kunnen een huidreactie veroorzaken. Zorg daarom voor een schone huid bij het zonnebaden.

Deze middelen bevatten stoffen die de bruining tijden beïnvloeden en de voorgeschreven tijden onbetrouwbaar maken. Maak ook geen gebruik van bruining pillen in combinatie. De combinatie van bruining pil en UV-licht kan de kans op huidirritatie en zonnebrand vergroten.

Gezondheid

Eerst zult u moeten bepalen welk huidtype u heeft. Dit kunt u doen aan de hand van de huidtype tabel zoals deze vermeld staat in de gebruiksaanwijzing. Hierin staat eveneens een bruiningstijden tabel. Na het bepalen van uw huidtype, laat deze tabel precies zien welke bruining tijd geschikt is voor uw huid.

Nee, in combinatie met de natuurlijke zon mag u geen gebruik maken van de zonnebank. Uw bruiningssessie op de zonnebank is zo afgestemd dat geen extra zon nodig is. Gaat u nog extra onder de natuurlijke zon, dan riskeert u zonnebrand.

Blijf uit de zon tot de verbranding weg getrokken is. Bekijk uw bruinings schema en pas de tijd aan. Wanneer deze huidreactie niet wegtrekt neem dan contact op met uw dokter.

Raadpleeg uw arts voordat u aan een zonnebad of -kuur begint. Mensen met bepaalde aandoeningen, zoals acne en psoriasis, kunnen voordeel van de zonnen hebben, terwijl andere aandoeningen er juist door kunnen verergeren.

Het is dan beter om geen gebruik te maken van de zonapparatuur. Raadpleeg uw dokter.

Personen onder de 18 jaar worden geadviseerd geen gebruik te maken van zonneapparatuur.

De UV stralen bij een zonnebank zijn niet schadelijk voor een ongeboren baby. Sommige zwangere vrouwen reageren wel anders op het UV licht dan dat ze normaal zouden doen. Pas dus op bij het gebruik van de zonnebank wanneer u een gevoelige huid hebt.

UV-licht dat rechtstreeks de ogen binnendringt kan de oorzaak zijn van oogaandoeningen (sneeuwblindheid, lasogen of staar).

Gebruikt u medicijnen en u wilt onder de zonnebank, raadpleeg dan de bijsluiter of vraag aan uw arts of apotheker of dit kan. Hieronder volgt een lijst met medicijnen waarvan het bekend is dat, indien u deze gebruikt, u niet onder de zonnebank mag. Ook niet in de “echte” zon. Deze medicijnen veroorzaken een fotoallergische of fototoxische reactie oftewel een lichtovergevoeligheid:

 • Hartmiddel: nifedipine en amiodaron
 • Slaap / allergie: promethazine
 • Huidmiddel: tretinoinen, methoxsaleen en koolteerpasta
 • Antibioticum: doxycycline, tetracycline en nalidixinezuur
 • Anti-schimmel: griseofulvine
 • Plastablet: furosemide
 • Suikerziektemiddel: tolbutamide
 • Anti-psychoticum: chloorpromazine
 • Reuma middel: azapropazon
 • Malaria: chloroquine en nivaquine

In principe bruint u op de zonnebank hetzelfde als in de natuurlijke zon, echter is de natuurlijke zon veel grilliger. Afhankelijk van het gebied waar u zich bevindt, het tijdstip, de hoogte waarop u zich bevindt t.o.v. het zeeniveau en het weertype kan de natuurlijke zon een aanzienlijk hoger UV-B percentage hebben. Dit betekent dat u nog steeds altijd een bepaald risico op zonnebrand heeft, ook al bent u goed voorgebruind.

Ga niet meer dan 1 keer per dag onder de zonnebank. Maak hierbij geen onderscheid tussen binnen en buiten zonnen, uw huid doet dat ook niet. Houdt bij een normaal zongedrag in de natuurlijke zon een maximaal aantal sessies op de zonnebank aan van ongeveer 50 maal per jaar.

Er is geen verschil tussen UV-stralen van de echte zon en die van zonneapparatuur.

Indien u een zonnebank op een verstandige manier gebruikt is dit gezonder en veiliger dan bruinen in de natuurlijke zon. Hieronder staan de feiten op een rijtje:

Huidanalyse

Op onze site is de huisanalyse te vinden. Deze analyse is er om erachter te komen welk huidtype u heeft. Niet iedereen is namelijk hetzelfde. Terwijl de een zo een bruin tintje heeft moet de ander er heel lang voor in de zon zitten.

De lampen

De bruining lampen in uw zonnebank zijn machinaal gefabriceerd. Het grote voordeel hiervan is dat we precies weten hoeveel ultraviolet licht deze afgeeft. In tegenstelling to de zon is dit erg betrouwbaar. Van de zon weten we dat nauwelijks, de UV output is namelijk afhankelijk van:

Jaargetijde

In de zomer is de zon krachtiger dan in de winter.

Tijd van de dag

Rond het middaguur is de UV output op zijn hoogst.

Hoogte t.o.v. zeeniveau

Boven op een hoge berg zult u sneller verbranden.

Plaats op aarde

Ter hoogte van de evenaar is de zon krachtiger dan elders. Om buiten op een verstandige manier te kunnen bruinen moet je dus weten hoe ‘sterk’ de zon op dat moment schijnt en dat is moeilijk te bepalen. Een zonnebank geeft altijd een vastgestelde hoeveelheid ultraviolet licht af.

De tijd

Verstandig bruinen doet u door uw huid een maximale tijd bloot te stellen. Op een goede zomerdag mag u slechts 25 minuten per lichaamskant in de zon. In de praktijk gaat men echter op een lekkere zomerdag de hele middag, hele dag of misschien wel een hele week in het zonnetje liggen. En dat terwijl 25 minuten voorkant en 25 minuten achterkant reeds voldoende is. Een zonnebank is ten alle tijden uitgerust met een tijdklok. Deze stelt u in aan de hand voor de geadviseerde tijd welke uit de huidanalyse naar voren is gekomen. Deze tijd is voldoende om een bruine teint te creëren en niet te verbranden.

Bruin op vakantie

Stelt u zich eens voor: u gaat gebruind op vakantie. Al uw kleding staat hartstikke leuk en u hoeft niet meer van ‘s morgens tot ‘s avonds te zonnen om deze bruine teint te verkrijgen. Een bruine teint zorgt bovendien voor een verdikking van de huid. Deze verdikking zorgt voor een natuurlijk bescherming van de huid tegen UV-straling. Wanneer u dus al gebruind op vakantie gaat is de kans aanzienlijk kleiner dat u verbrandt na blootstelling aan zonlicht. Overigens wordt uw huid minder dik als gevolg van het gebruik van de zonnebank dan van blootstelling aan de natuurlijke zon. Dit betekent dat u, als u maximaal bruin bent van de zonnebank nog altijd kunt verbranden. De hoeveelheid UV-B die een zonnebank afgeeft is namelijk veel minder dan de hoeveelheid die wordt afgegeven door de natuurlijk zon (UV-B is tevens het licht dat verbranding van de huid veroorzaakt).

Samenvattend kunnen we uit deze punten concluderen dat het veiliger en gezonder is om onder een zonnebank te bruinen dan in de zon omdat:

 1. We weten we wat we aan het doen zijn (huidtype & lampen).
 2. de tijd kunnen we nauwkeurig doseren en beheersen en we gebruiken het zoveel als goed voor ons is en niet meer.
 3. We hoeven niet meer overmatig aan UV-licht blootgesteld te worden tijdens onze zonnige vakanties.

Pacemakers worden door de fabrikant uitvoerig technisch getest en zijn bestand tegen normale stralingsdoses. Het kan dus geen enkel kwaad om met een pacemaker een zonnekuur te nemen.

Ja, in principe mag u met spataderen gerust zonnen mits de voeten iets verhoogd liggen en bijvoorbeeld steunen op een handdoek. Wie recent is geholpen aan spataderen dient echter tijdelijk het zonnen te mijden.

Na verloop van tijd zullen alle tatoeages iets slijten en verbleken maar dat is niet een direct gevolg van ultraviolette straling. Wel kunnen sommige kleuren inkt, met name groen en rood, in combinatie met zonlicht een allergische reactie oproepen. Om dat te vermijden kun je de tatoeage in de zon of op de zonnebank het beste beschermen met een sunblock.

Het antwoord is ja. Maar draag net als andere zonnebank gebruikers, de bijgeleverde bril die de ogen beschermd tegen UV stralen.

Op latere leeftijd mag u zeker op de zonnebank. Oudere mensen ondervinden veel baat bij het zonnebaden: spierpijn en reumatische klachten verminderen veelal. Bovendien bevordert zonnestraling (voornamelijk UV-B) de aanmaak van vitamine D3, dat helpt op broze botten te voorkomen.

Technisch

 1. Niet in een vochtige ruimte zoals een badkamer.
 2. Niet in een ongeventileerde ruimte.

Een acrylplaat gaat tussen de 1200 en 1500 zonuren mee. Wanneer deze uren verstreken zijn neemt de UV transparantie van de platen drastisch af. Zorg er dus voor dat u de platen voortijdig vernieuwt. Neem contact met uw dealer op wanneer u de acrylplaten en lampen moet verwijderen. Zorg ervoor dat de lampen van hetzelfde type zijn.

De gemiddelde zonnebanklamp gaat 500 uur mee. Mocht u twijfelen aan de sterkte van uw lampen, laat u dan een lamp nameten bij een vakspeciaalzaak bij u in de buurt.

Vervang de lampen tijdig, vraag om de specificaties van de lampen.

Oude lampen zijn chemische producten. Lever ze daarom in bij de door uw gemeente aangewezen plaats, waar u uw chemisch afval kunt inleveren.

Nee, een zonnebank verbruikt maar weinig stroom. Een zonnebank met bijvoorbeeld 10 lampen van 100 Watt verbruikt tijdens een bruining sessie van een half uur slechts 0,5 kWh. Ter vergelijking: een wasmachine heeft voor een wasbeurt op 90 graden gemiddeld 2 kWh aan energie nodig.

Heeft u het antwoord op uw vraag niet gevonden? Zend uw vraag dan naar info@hitzonnebanken.nl. wij zullen uw vraag dan zo spoedig mogelijk beantwoorden.